Numele copilului si destinul

Numele copilului si destinul

Cercetarile facute de psihologi din intreaga lume au aratat ca un copil care are un nume care nu-i place tinde sa aiba un respect scazut de sine, ia note mai mici la scoala si are probleme psihologice mai mari decat copiii carora li s-au dat nume mai populare. Nu este deci de mirare ca viitorii parinti petrec ore nesfarsite pe Desprecopii.com (ce are cea mai mare baza de nume din internetul romanesc) gandindu-se si uneori certandu-se – asupra numelui pe care il vor da copiilor. Mai mult, mai nou au posibilitatea  sa ceara ajutorul comunitatii cu privire la un anume nume.

Din timpuri stravechi pana in prezent, credinta ca numele este sursa de putere si influenta este prezenta in multe societati. Romanii aveau dictonul: Nomen est omen, ceea ce inseamna Numele este destinul.

Samanii si alti mistici au sustinut intotdeauna ca prin cunoasterea adevaratului nume al unei persoane (sau al unui obiect) capata putere asupra persoanei sau obiectului, o tema care se reflecta in povestea europeana a lui Rumpelstiltskin.

In multe societati africane traditionale, un copil are doua nume, unul folosit in fiecare zi si unul care este tinut secret, astfel ca spiritele rele sa nu-i poata face rau. Iar uneori oamenii se tem ca spunand numele unui inamic puternic il vor face sa apara si ii evoca in schimb doar caracterul teribil, la fel cum personajele din seria cartilor cu Harry Potter tremura oricand cineva cuteaza sa rosteasca numele maleficului Lord Voldemort.

 Cititi: Ora nasterii influenteaza destinul

Semnificatii mistice in interpretarea numelui unui copil

In prezent, multi oameni din toata lumea inca practica numerologia, o pseudostiinta asemanatoare astrologiei care foloseste numele si data nasterii unei persoane pentru a dezvalui detalii despre caracterul acesteia si a-i putea ghici destinul. In numerologie, fiecare nume poate fi redus la un numar, care este legat de vibratiile fundamentale ce sunt traduse prin caracteristici umane specifice.

Numele Robert, de exemplu, se reduce la numarul 6, care inseamna armonie. Conform unor carti de numerologie, asta inseamna, ca este iubitor, inclinat spre artista, empatic, rafinat, stabil, dar si, conform altora, orgolios, lenes, barfitor, incapatanat si cinic.

Jocul numelui

Cu o asemenea miza pusa pe numele cuiva, nici nu este de mirare ca viitorii parinti petrec ore nesfarsite pe Desprecopii.com (ce are cea mai mare baza de nume din internetul romanesc) gandindu-se si uneori certandu-se – asupra numelui pe care il vor da copiilor. Succes in folosirea celei mai mari baza de date de nume  de pe internetul romanesc!

Parintii aleg un nume sau altul din diverse motive: in amintirea unei rude sau a unei persoane faimoase pe care o admira, pentru a le duce numele mai departe (ganditi-va la toti acei Ioni sau Nicolae sau Stefan din tata-n fiu, sau la particula Jr), pentru a sugera o anumita insusire (de exemplu, Dulcineea, Aimee), sau numai fiindca numele suna bine.

La un nivel mai inalt, numele dat la nastere inseamna o speranta pentru viitor; in unele culturi, in care mortalitatea infantila este ridicata, unui copil nu-i este dat numele „adevarat” decat atunci cand este destul de mare pentru a avea sanse la supravietuire.
Poate ca unul dintre motivele pentru care parintii consuma prea multa energie alegand un nume este si acela ca fizicul, temperamentul si talentele copilului sunt in mod fundamental in afara controlului lor.

Numele este singurul lucru pe care il pot decide ei. Adesea, incearca sa priveasca in viitor si gasesc nume care li se potrivesc copiilor, si este intr-adevar remarcabil cat de des numele pare sa se potriveasca personalitatii unei persoane. Dupa acelasi principiu, este la fel de vizibil cand numele nu se potriveste cu persoana (la numele romanesti este mai ales vizibil in cazul numelor de familie, cum ar fi Lungu pentru cineva scund).

In final, oricat de mult se straduiesc, parintii nu pot fi siguri cum se va potrivi numele dat de ei cu copilul si cum il va influenta.

Sfatul de la Desprecopii.com este ca nu este asa de important sa alegeti numele „perfect”, ci sa ajutati copilul sa creasca puternic si increzator in propria persoana, capabil de a infrunta si consecintele vizibile si cele invizibile ale numelui ales. (Oricum, copilul poate intotdeauna sa-l schimbe cu un nume mai scurt sau cu o porecla.)

Iata un exemplu: recent pe forumul Desprecopii.com s-a pus intrebarea:

Cum vi se pare Chiara? (nume de fata)


Chiara este un nume frumos de origine italiana si prima impresie pe care o creaza este una placuta, un nume special. Multa lume a reactinat pozitiv la acest nume dar in Romania, el poate sa fie usor asimilat cu "Chioara" si poate duce la scoala la un gen de intimidare pe care nu il doriti pentru copilul vostru. Iata ce spune o mamica

daca familia locuieste in Italia si va ramane acolo Chiara poate sa fie un nume potrivit, da.daca sunt din RO nu, in nici un caz. copiii sunt rai si se va gasi cineva la un moment dat sa-i deformeze numele in "chioara". aceeasi parere o am si despre Denis, spre ex. ar putea sa-l porecleasca "penis".

Toata discutia o gasesti aici: forumul Desprecopii.com
In final am spune: desi pare ca orice nume "normal" este potrivit, alegerea unui nume trebuie facuta in mod responsabil.