Nume sfinte pentru fetitele nascute in Iunie

Nume sfinte pentru fetitele nascute in Iunie

Nume sfinte pentru fetitele nascute in luna Iunie. Cititi listuta in continuare:

Nume sfinte pentru fetitele nascute in luna Iunie

Alice

Sf. Alice, martira (23 iunie)

Origine: 
ume de origine Greaca care semnifica "Sincera". In limba germana semnificatia este de nobila

Alina

Sf. Alina, fc. m. (19 iunie) - Alena sau Alina este un prenume feminin derivat de la Adelina, ceea ce inseamna „nobil si dulce” in limba germana (de a prefixul „adal” – nobil şi „lind” – dulceata «adeverb»).

Origine: originea numelui este "Adal" ("nobil" in germana veche)

Diana

Sfanta Diana, calugarita (10 iunie)

Origine: 
de la "diviana", nume latin pentru "zeita"

Gabriela

Soborului Arhanghelului Gavriil din Adin (11 iunie)

Origine:
 de la "Gabryel", nume ebraic ce inseamna "Dumnezeu e puterea mea"

Iustina

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful (1 iunie) - Sfantul Iustin s-a nascut in jurul anului 100. Devine crestin dupa ce-l intalneste pe un batran pe malul marii, care ii vorbeste de Hristos. Dupa convertire, pleaca la Efes, unde are loc dialogul cu iudeul Tryfon si apoi ajunge la Roma, unde va deschide prima scoala filosofica in care se va preda credinta crestina. Prin deschiderea acestei scoli, filosoful cinic, Crescens, devine adversarul Sfantului Iustin, ajungand sa il denunte autoritatilor romane ca este crestin. Precizam ca el deschide aceasta scoala in vremea persecutiilor, cand crestinii se ascundeau ca sa nu fie omorati. Cand a fost intrebat daca renunta la Hristos, Sfantul Iustin a raspuns: "Nici un om in toate mintile nu abandoneaza Adevarul pentru eroare“. In anul 165, dupa denuntul lui Crescens, Sfantul Iustin primeste moartea martirica prin taierea capului, in ziua de 1 iunie.

Origine: nume Latin care inseamna Cel ce gandeste corect

Ioana

Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava (2 iunie) - Sfantul Ioan isi castiga existenta facand negot impreuna cu tatal sau. Intr-una dintre calatoriile sale spre Cetatea Alba, a discutat in contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfarsitul acestei calatorii, catolicul i-a spus conducatorului tatar al cetatii ca Ioan doreste sa devina musulman. Dar in fata tatarului, Ioan marturiseste ca Hristos este singurul Dumnezeu. Dupa multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost tarat prin cetate de coada unui cal. Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a scos sabia si i-a taiat capul. Desi nu s-a permis ingroparea lui, acest lucru a fost posibil dupa ce prin minune, trei ingeri au tamaiat trupul sau. Mai tarziu, Ioan i s-a aratat in vis unui preot, care i-a luat moastele si le-a asezat in altarul bisericii in care slujea. Acolo au stat pana cand sfintele sale moaste au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) si aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moastele sfantului Ioan cel Nou au fost asezate in biserica Mirautilor, pe atunci catedrala mitropolitana.
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie)

Origine:  de la "Yochana", nume evreiesc, insemnand "binecuvântarea Domnului"

Iulia

Sfantul Mucenic Iulian din Cilicia (21 iunie) - s-a nascut intr-o familie de nobili. A trait in Tarsul Ciliciei in vremea lui Diocletian. Sfantul Mucenic Iulian cand a primit moartea muceniceasca era in varsta de 18 ani. Persecutorii l-au torturat timp de un an incercand sa-l faca sa se lepede de credinta in Hristos. Acestia au arestat-o pe mama lui Iulian, silind-o sa-si convinga fiul sa se lepede de Hristos, dar ea l-a sfatuit sa mearga la moarte cu multumire, cu nadejde si cu bucurie. Sfantul Mucenic Iulian a fost legat intr-un sac, plin cu serpi veninosi, pe care l-au aruncat in mare.

Origine: de la expresia latina care inseamna "descendentul zeului Jupiter"

Melania

Sfanta Cuvioasa Melania (8 iunie)

Origine: 
nume Grecesc; are la baza adjectivul grecesc melane- negricios

Marcela

Sfintii Marcelin si Petru (2 iunie)

Origine: 
nume de origine latina, care inseamna luptator tanar

Marta

Sfintele Maria si Marta, surorile lui Lazar (4 iunie) - Maria a ramas in mintea noastra ca fiind persoana preocupata de cele duhovnicesti, in vreme ce Marta este identificata cu fiinta preocupata de cele materiale. Marta, sora mai mare, este necontenita faptuire pentru Sfintii Parinti.

Origine: 
nume Latin; Doamna, stapana - de la substantivul comun marta

Paula

Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie (3 Iunie) si Sfinta Mucenita Paula;

Origine: nume Latin de la Paulus = mic sau umil

Petrina

Inceputul Postului Sfintilor Petru si Pavel (15 iunie)
Sfintii Apostoli Petru si Pavel (29 iunie)

Origine: 
Origine: latina – putere, speranta si incredere in Dumnezeu

Roberta

Sfantul Robert, episcop (7 iunie)

Origine: 
nume German, format din doua elemente compuse - "hroth" - faima, si "berth"- stralucitor, ilustru, celebru

Sofia

Sfanta Cuvioasa Sofia (4 iunie) - Sfanta Sofia s-a născut în Aenus, Rhodope, şi era mama a şase copii. Deşi ocupată cu grijile şi datoriile acestei lumi, a ţinut poruncile Domnului şi a trăit o viaţă plină de virtute. Prin smerenia ei şi dragostea faţă de săraci, Dumnezeu a binecuvântat-o în felul următor. În casa ei era un butoi cu vin pe care îl păstra pentru săraci. Ea a remarcat că oricât ar fi luat din bidon acesta rămânea plin. Dar imediat ce a povestit cuiva despre această minune şi a slăvit pe Dumnezeu, bidonul s-a golit. Sfânta Sofia s-a întristat, crezând că vinul s-a sfârşit din cauza caracterului său nedemn. De aceea, a sporit nevoinţele sale ascetice până la a-şi pune în pericol sănătatea. Ea a primit tunderea în monahism. Sfânta Sofia a adormit întru Domnul la vârsta de 53 de ani.

Origine: nume Grecesc; Prezent la toate popoarele europene, deriva din cuvantul sophiea - intelepciune

Teodora

Aducerea moastelor Sfantului Teodor Stratilat (8 iunie) - Sfantul Teodor Stratilat este praznuit pe 8 februarie, in vreme ce pe 8 iunie facem pomenirea mutarii sfintelor sale moaste din cetatea Eracliei in Evhaita.

Origine: nume Grecesc; Provine de la numele din greaca veche Theodoros, format de la substantivele theos-zeu, divinitate si doron-dar.

Generator de nume norocoase de copii

Incearca acest generator de nume - care tine cont de datele personale ale parintilor, de astre si de numerologie

Citeste si despre cum poate influenta prenumele destinul dar si sfaturile noastre despre alegerea numelui copilului tau.
Succes in folosirea celei mai mari
baza de date de nume de pe internetul romanesc!