Lichidul amniotic: de ce este important nivelul său în timpul sarcinii

Lichidul amniotic: de ce este important nivelul sau in timpul sarcinii

Lichidul amniotic: de ce este important nivelul său în timpul sarcinii

Lichidul amniotic oferă protecție, amortizare și un mediu cald pentru fat de a se dezvolta si de a creste. Este un indicator al stării de sănătate a copilului.❤️

Unele femei au insa prea mult lichid amniotic iar altele prea putin lichid amniotic - iar in ambele cazuri se necesita o monitorizare atenta a sarcinii. Iată ce trebuie să știți din experienta unor mamici de la Desprecopii si sfatul medicului ginecolog.

- veti citi:
Prea mult sau prea putin lichid amniotic in sarcina
Lichide multe si repaus la pat
Lichidul amniotic ofera potectie si amortizare pentru bebelus
Nivelul de lichid amniotic
Cauzele problemelor cu nivelul de lichid amniotic
Monitorizarea atenta in timpul sarcinii
Alte cazuri speciale in sarcina

Prea mult sau prea putin lichid amniotic in sarcina

Există mai multe motive pentru care unele femei au prea mult lichid amnitic iar altele prea putin lichid amniotic in timpul sarcinii. Iată ce trebuie să știți din experienta unor mamici de la Desprecopii.

La consultul prenatal de 30 de saptamani, burtica Andreei era mai mica decat a considerat medicul asa incat a indemnat-o sa faca o ecografie cu ultrasunete. In urma ecografiei s-a constatat ca nivelul de lichid amniotic era periculos de scăzut iar medicul i-a recomandat sa faca de urgenta un test non-stres pentru a verifica circulația sangelui și inima copilului. În cazul în care rezultatele ar fi fost fost anormale, medicul i-a spus ca are nevoie de cezariana de urgență.

„A fost stresant și am avut un milion de întrebări“, spune Andreea „Mă întrebam, mereu daca e vina mea ... Este pentru că am baut cate o ceașcă de cafea pe zi? "

Lichide multe si repaus la pat

După verificarea, ritmul cardiac al copilului  - rezultatul a fost OK dar medicul i-a recomandat repaus la pat si i-a cerut să bea multa apa pentru a ajuta la construirea de fluid petnru lichid amniotic.

Din momentul acela, Andreea si-a stabilit un obiectiv de a bea 15 pahare de apa pe zi si renunțat la cafeaua de dimineață. (Consumul zilnic a 8 pahare de apa este normal in timpul sarcinii)  A fost alegerea personală a Andreei de a elimina cafeaua cu totul. Limitarea cofeina la 200 până la 300 mg pe zi este recomandarea în timpul sarcinii.

Dar, in loc de a se bucura de al treilea trimestru de sarcina, de cumparaturi si de plimbări frumoase in natura - a stat acasa, a facut cumpărături on-line și a mers la spital de două sau de trei ori pe săptămână pentru monitorizare.

Lichidul amniotic ofera potectie si amortizare pentru bebelus

lichid amniotic sarcina

Lichidul amniotic oferă protecție, amortizare și un mediu cald pentru copil să se dezvolte și să crească. Este un indicator al stării de sănătate a copilului.

Nivelurile lichidului amniotic sunt evaluate în timpul ecografiilor de rutină. Dacă ultima ecografie a fost la 20 de săptămâni și aveți alta programată, vei putea afla mai târziu despre o problemă cu lichidul amniotic. De exemplu, dacă există o scădere a mișcării fetale, dacă aveți o tensiune arterială crescută sau dacă medicul sau moașa dumneavoastră suspectează că bebelușul ar putea fi in pozitie transversala.

Există diferite tehnici de măsurare a lichidului amniotic, dar Societatea de Obstetricieni și Ginecologi din Canada (SOGC) recomandă măsurarea - pe o imagine cu ultrasunete - singurul canala ( se numeste buzunar) cel mai adânc al fluidului. Un buzunar mai adânc de opt centimetri și un centimetru înseamnă că aveți prea mult lichid, cunoscut sub numele de Polihidromatoza . Un buzunar mai mic de doi centimetri adâncime și un centimetru lățime este considerat prea puțin sau Olihidromatoza.

Mai putin de 10 la suta dintre femei vor descoperi ca au  Olihidromatoza sau Polihidromatoza diagnosticate pe o ecografie. Ambele condiții se pot datora unei afecțiuni care stau la baza copilului sau mamei.

Nivelul de lichid amniotic

Lichidul amniotic provine din diferite surse: fătul, placenta și mama. În al doilea trimestru, urina devine ingredientul principal atunci când rinichii încep să lucreze. Lichidul amniotic ajută oasele, mușchii, plămânii și sistemul digestiv al copilului și asigură că cordonul ombilical nu se comprimă.

La 20 săptămâni de sarcina, femeile au aproximativ 400 mililitri de lichid. Volumul se dublează la 800 mililitri la 28 de săptămâni de sarcina și rămâne la acel nivel până la 37 de săptămâni, când începe să coboare. Cand bebelusii se nasc, au 400-500 mililitri in sacul lor amniotic - cam doua cesti de fluid.

Fluidul din jurul bebelusului in uter este un echilibru intre productie si eliminare

Fluidul din jurul bebelusului in uter este un echilibru intre productie si eliminare - sunt de parere medicii de la Academia Americana de Obstretica si GInecologiel - si tocmai de asta, ori de câte ori se diagnosticheaza lichid prea mult  sau lichidul scăzut,- se pune intrebarea DE CE?

Cauzele problemelor cu nivelul de lichid amniotic

- Cea mai comună explicație pentru lichidul scăzut este o scurgere în sacul amniotic.

-  De asemenea, mama poate fi deshidratata sau poate exista o problema cu placenta.

-  Uneori, bebelușul are probleme cu rinichii sau blocarea urinei, sau se poate acumula un exces de lichid atunci când bebelușul are probleme cu înghițirea din cauza unui defect de naștere.

- Diabetul la copil sau mama poate duce la Polihidromatoza.

Adesea, nu există nici o cauză cunoscută, cum a fost cazul Andreei - povestit mai sus. La 36 de săptămâni - desi a reusit sa aiba un nivel OK de lichid amniotic, copilul era in pozitie transversala, cel mai probabil datorita faptului ca la un moment dat nu existase suficient lichid amniotic - si a fost programata pentru nastere prin cezariana la 38 de săptămâni. Copilul s-a născut sănătos și fără complicații.

Medicii sunt de parere ca există multe cazuri în care există lichid amniotic in exces sau sau lichid amniotic scăzut, dar copilul este perfect.

Monitorizarea atenta in timpul sarcinii

De obicei, femeile cu un nivel de lichid amniotic ridicat sau scăzut trebuie să fie monitorizate. In cazuri grave, lichidul amniotic in exces poate fi îndepărtat cu un ac sau mai rar, în cazuri rare, se dauga fluid - de obicei o soluție salină printr-un cateter.

Uneori, corpul unei femei poate fi păcălit de către excesul de lichid si poate trimite semnale de travaliu, provocând o nastere prematura.

Asta era cea mai mare frică a Alinei - o alta mamica de la Desprecopii care ne-a povestit pe forum ca avea si diabet gestational si i s-a dat un diagnostic de Polihidromatoza la 29 săptămâni. Lichidul in exces a fost eliminat de medici.

Medicii au fost îngrijorați de prolapsul cordonului, când cordonul ombilical iese înaintea copilului, din cauza poziției copilului și a volumului de lichid. Imediat ce Alina a simțit primele contractii - a mers de urgenta la spital si i s-a facut operatie cezariana, nascand un bebelus sanatos.

Chiar daca unele femei cu Olihidromatoza și Polihidromatoza  au un risc mai mare de travaliu prematur, nasteri prin cezariana si chiar moartea fatului la nastere -  majoritatea mamelor au copii sănătoși. În majoritatea cazurilor, totul se va finaliza cu bine.

Alte cazuri speciale in sarcina

 Ruptura de perineu: ce este si cum se poate preveni
Placenta joasa: cand e nevoie de asistenta medicala
Dezlipirea de placenta
Placenta Previa: simptome si factori de risc

Alte cazuri speciale in sarcina aici.

Descarca aplicatia Sarcina: Odiseea Sarcinii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com.
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII